1/144 Revell AV-8b Harrier

  Kada sam dobio ovu maketu na pregled, pitao sam se što se u tako malom mjerilu može napraviti. Interesiralo mi je kako tako mala maketa ima Revellov 'skill 3', pošto znam da i puno veće makete imaju taj broj. Na prvo pogled mi je maketa izgledala kao igračka, a ni poslije završene makete nisam promijenio mišljenje.

 Dijelovi dolaze na tri stabla. Na dva stabla su dijelo zrakoplova, a na trećem je naoružanje. To treće stablo su greškom stavili dva puta u kutiju. Tu je još jednodijelni prozirni pokrov kabine i dekali.

Paneli su urezani, ali vrlo grubo i loše. Usisnici zraka naliježu jako loše i treba dosta kita da se poprave. Pilot i sjedalo su izliveni zajedno i uopće namaju nikakvih detalja, jedva da se i razlikuje šta je šta. Sam kokpit nema nikakvih detalja. Vertikalne mlaznice su bez ikakvog detalja i kad se postave na trup ostaje velika šupljina iza njih koju treba zatvoriti. Trup se sastavlja bez većih problema i dobro naliježe. Što se tiče krila ni sa njima nema većih problema. Za kotače i stajne trapove su dane dvije verzije. Možete ih ostaviti, ali i možete zatvoriti spremišta kotača. Sami kotači dobro sijedaju, ali kao i sve ostalo prethodno nemaju previše detalja.

 Naoružanje zrakoplova je također grubo napravljeno, ali i preveliko. Pokrov kokpita je jednodijelan i sa njim također nema problema. Dekali su standardni Revellovi – dana je verzija iz Zaljevskog rata, VMA-542 «Flying Tigers», a za boje sam koristio Humbrolove, a ne ono Revellovo 'mućkanje'.

 Sve u svemu maketa na koju ne treba trošiti previše riječi i papira. Iako je to malo mjerilo mislim da je Revell  mogao puno više napraviti na njoj, barem to malo tethnički točnije i finije napraviti, a ni malo više detalja ne bi škodilo. Maketu bih isključivo preporučio početnicima koji se uče sklapanju, ljepljenju i kitanju maketa.

 Željko Segin