Revell 1/72 F/A-18 E Super Hornet

Broj:04605
Dekali: VFA-131 i VFMA-122

F/A-18 E Super Hornet je najnovija  verzija američkog borbenog zrakoplova F/A-18. Uz  F/A-18 E koji je jednosjed postoji i F/A-18 F koji ima iste performanse, ali je dvosjed. Nažalost ova maketa ne omogućuje gradnju F/A-18 F verzije. U usporedbi sa starijim Hornetom ima 35% jače motore, može ponijeti 33% više goriva te oko 6000 kg vanjskog tereta. Zbog dizajna zračnih usisnika  i nekih drugih dijelova postao je slabo uočljiv  ( LO ) zrakoplov. Prvi prototip poletio je 1995.

Maketa se sastoji od 109 dijelova izlivenih u svijetlo sivoj plastici od kojih su tri prozirna. Dijelovi su vrlo detaljno napravljeni što sam i očekivao jer je ovo izdanje iz 1999. godine. Pri sastavljanju ne bi trebalo biti problema jer je sastavnica dobro napravljena. Kao što je i običaj kod Revella na kutiji su slike prototipa makete koje upućuju na neke detalje, ali nažalost one su male te od njih nema velike koristi.

Trup zrakoplova se sastoji od tri dijela: gornjeg, donjeg stražnjeg i donjeg prednjeg. Dosta problema će vam zadati lijepljenje zračnih usisnika koje ne sjedaju dobro na predviđeno mjesto. Također će biti brušenja i kitanja pri lijepljenju motora na donji trup. Cockpit je dosta dobro izrađen, ali kako nema dekala za kontrolnu ploču mora se bojati. Dijelovi trupa dobro priliježu, kitanje je minimalno, ali to ne mogu reći za krila. Kada zalijepite krila za trup, između gornjeg dijela trupa i krila bit će rupa široka otprilike pola milimetra. Vertikalni stabilizatori dobro priliježu i kitanje uopće nije potrebno. Unutrašnjost podvozja je detaljno napravljena. Stražnji kotači stoje malo ukrivo nakon što se zalijepe na trup, ali s prednjima nema problema. Zračne kočnice možete prikazati otvorene ili zatvorene. Ja obično kočnice prikazujem otvorene jer ih želim naglasiti. Kabinu možete također prikazati otvorenu ili zatvorenu, ali ja preporučujem otvorenu jer ako je želite prikazati zatvorenu imat će te problema. Kao prvo: sjedalo je malo previsoko i smeta kabini da normalno prilegne uz trup i kao drugo: kabina je malo prekratka te zato ostaje rupa između nje i trupa koju ćete morati kitati.

Što se tiče bojenja maketu sam obojio Humbrolovim bojama. U sastavnici   nije dobro označeno bojanje raketa što je po meni veliki propust. Dekali su vrlo kvalitetni i treba ih najviše pet sekundi držati u vodi te izvrsno priliježu na maketu. Ja sam se odlučio za mornaričku verziju tj. VFA-131.

Sve u svemu mislim da je ova maketa jedna od Revellovih najboljih iako ima par propusta. Nadam se da će u budućnosti biti još bolje.       

Goran Radunović

Povratak