Revell 1/90 Santa Maria

 
Maketa: Revell 1/90 Santa Maria
Broj: 05480
Dekali: Kolumbo 1492 – papirnate zastave

            1492. kristofor Kolumbo se otisnuo u nepoznato uz pomoć 3 orahove ljuske: Ninom, Pintom i Santa Mariom. Ostatak priče je povijest. Nakon dugog putovanja popračenog peripetijama, sumnjama i gotovo pobunom konačno je začuo spasonosni uzvik – KOPNO! međutim admiral Oceana je na kraju ipak umro u bijedi i , zamislite, neznanju. Naime jadnik je mislio da je stigao u Indiju. Naravno sve to ne umanjuje njegov značaj i značaj njegovog pothvata. Uspjeh koji je postignut bi se mogao usporediti s pokušajem da se u gumenjaku preplovi Jadran. Po dužini. Veslajući. Zimi.

             A sad nešto o samoj maketi. Naime 1991. godine Revell je izdao u mjerilu 1/90 famozni Kolumbov trojac taman na vrijeme da na svoj način 1992. godine uveliča proslavu 500-te godišnjice Kolumbovog otkrića Amerike (naglašavam Kolumbovog jer su, navodno, Vikinzi tamo bili prvi). Radi se o klasičnoj konstrukciji makete broda s palubom koja se ugrađuje između polutki trupa. Površinski detalj trupa i palube je dosta dobar (ima čak i čavle na spojevima planki). Paluba se dobro uklapa u polutke, ali donja paluba i paluba krmenog kaštela može biti savijena, pa ju prije ugradnje treba oblikovati (malo vruće vode i to je to.)

             Treba paziti na krmeni dio kaštela koji ne sjeda baš najbolje. Zajedno s površinom paluba su izliveni i smotani konopci što, uz malo strpljenja, neće stvoriti probleme kod bojanja. detalji kao što su ljestve, burad, čamac za spašavanje, članovi posade (7), topovi, itd. su odlični (posebno posada). Na ogradi kasara i kaštela od prove se nalaze štitovi s grbovima mecena broda i dekali za njih su dosta dobri.

             Jarboli su vrlo dobri. Treba paziti na jarbol od maistre koji je iz dva dijela (ispod i iznad koša) što mu donekle smanjuje čvrstoću. Križi imaju ispuste koji se poklapaju s onima na jarbolima pa ugradnja nije problem. jedra mogu predstavljati problem jer su izrađena vakum-forming tehnici od bijele plastike. površinski su detaljirana tako da na kraju izgledaju dosta realno.

             Uz maketu priložene su dvije vrste konaca koji fantastično imitiraju konope, i za crnu i za bijelu manovru. Na trup se ugrade okovi sartija i tada se razvlače konopi kroz prethodno pripremljene omče na jarbolima i vežu za okove. Ovi konopi se mogu dodatno detaljirati da se dobije dojam ljestava pa izgledaju kao prave sartije.

             U sastavnici Revell nudi mogućnost više ili slabije detaljirane manovre. Kod slabije detaljiranje manovre dovoljno je razvući konop preko penuna i zaljepiti jedra. Kod jače detaljirane manovre potrebno je, boga mi, svojski se pomućiti jer maketa nudi mogućnost da svi straji za podizanje jedrilja budu ugrađeni. Svaki detalj je tu, čak i sitni koloturi. Tu je potrebna krojačka vještina jer se konopi ne lijepe već, zamislite, vežu. Fantastično, zar ne. Još ako je netko pripadnik skauta. Uglavnom zanimljivo iskustvo za neke koji su plastikaneri kao ja. Stvarno sam se oznojio oko ove petljancije, ali užitak na samom kraju je tim veći.

             Dekali su klasični Revellovski i moja jedina zamjerka se odnosi na zastave koje su loše odštampane na lošem papiru. Oblikom se pokušao postići dojam vijorenja, ali bolje da su ih izveli ravne pa da maketar sam postigne taj dojam oblikovanjem papira.

             Maketa je OK uz naravno klasične zamjerke većini maketa brodova koja se odnosi na prostor koji zna ostati između ruba palube i boka broda.

             Glavne boje, koje Revell predlaže (koje se meni čine najrealnijima) su Humbrol 26 Matt Khaki i 29 Matt Dark Earth koje u konačnici dolično podražavaju dojam drvenog broda koji se dodatno pojača s malo dry brushinga i washinga. Jedra treba obavezno ostariti jer su od   djevičankso bijele plastike što se bez problemariješavas malo Humbrolove 26-ice, naravno, jako razrijeđene. Pošto se radi o drvenom brodu, bojenje može biti ručno.

             Sve u svemu moja topla preporuka – bravo Revell. Moglo je i bolje, naravno, ali svejedno bravo.

 Stevan Radić

Povratak