ITALERI 1/72 Spitfire Mk. IX

Broj:094mk9-1.jpg (35607 bytes)
Dekali:  RAF / Free France A.F. Squadron 602 «City of Glasgow», 1944
            RAF / Free France A.F. Squadron 329/G.C. 1/2 «Cicognes» D-Day, 1944
            RAF / Squadron 126, 1944

Pojavom prvih Fw-190 na nebu Francuske krajem 1941. sve više Spitfire-a postali su žrtve novog njemačkog lovca. U to vrijeme Supermarine je radio na Spitfireu Mk VIII s novim motorom od 1660 KS Merlin 61 sa četverokrakom elisom. Međutim ova nova verzija je bila još daleko od serijske proizvodnje, pa je nastao Mk IX sa motorom Merlin 61, kao pokušaj da se suprotstavi Fw-190. Na kraju je Mk IX postao drugi najrasprostranjeniji tip Spitfirea. Prvi je stigao već u lipnju 1942 u g4. grupu, a do kraja godine još u 11 grupa. Sa povećanom brzinom od 658 km/h na visini od 7620 m, Mk IX je dostigao Fw-190A.

Maketa je izlivena u svijetlo sivoj plastici na tri stabla od kojih je jedno prozirno. Sastavnica je klasična Italerijeva sa jasnim objašnjenjima gdje šta ide i kako. Sastavljanje počinje sa cocpitom koji se lako sastavlja i uz malo dorade (za one koji volje dodavati detalje) izgleda vrlo dobro. Trup se slaže dobro i uz malo kita odlično izgleda. Poslije toga sastavljamo krila koja uz malo brušenja izgledaju kao prava. Najviše teškoća koja su me skoro navela na odustajanje od daljnjeg rada bilo je spajanje krila sa trupom. Korijen krila koji je pri «suhom» spajanju sa krilima stršio 2 mm, zahtjeva uklanjanje, kitanje i naravno brušenje. To je samo 'gornja' strana problema, jer i dolje di trupa koji je sa krilima, strši milimetar iznad podbratka.

Kada to sve sredite dolazimo do podvozja koje je skromno sa detaljima, pa uz pomoć literature trebalo bi ga doraditi ako želite što vjerniji izgled.

Što se tiče bojenja sve tri verzije su zeleno-sive kombinacije F.S. 34079 i F.S. 35237 na gornjoj strani i F.S. 36375 na donjoj strani. Dekali lijepo izgledaju, ali su malo debeli i treba se potruditi da lijepo nalegnu. Jedino su rondele sa gornje strane krila prevelike pa ako imate druge, zamijenite ih.

Sa svim ovim nabrojanjim greškama i problemima na kraju riješenima dobije se lijepin Pitfire Mk IX u 1/72, ali preporučio bih ga samo maketarima sa više iskustva.

Igor Čanak

Povratak